Hoppenbrouwers techniek heeft in Udenhout een Experience Center gebouwd. Het Hoppenbrouwers experience center (HEC) moet innovatieve technieken zichtbaar maken. Hoppenbrouwers creëert hun industriële automatiseringsoplossingen achter de computer. Het is dan moeilijk voor bedrijven, studenten, potentiële medewerkers en andere geïnteresseerden om kennis te maken met deze technieken als die verschuilt gaan achter een beeldscherm.
Hoppenbrouwers Experience Center: waar techniek tot leven komt (hoppenbrouwerstechniek.nl)
Bij al deze innovatieve technieken hoort tegenwoordig ook Digital Twinning. XR4industry heeft voor Hoppenbrouwers een digital twin gemaakt van twéé cellen uit het HEC. Eén daarvan is een magazijn waar producten volledig automatisch worden opgeslagen en de andere is een knikker sorteer machine. Deze laatste machine krijgt knikkers binnen en sorteert deze dan vervolgens op kleur om zo potjes te vullen met knikkers van enkel één kleur erin.
De digital twin van die knikker sorteer machine is in bovenstaande video te bekijken. De digital twin wordt gebruikt op PLC-programmeurs op te leiden en tests te laten doen alvorens ze met de echte machine aan de slag gaan. Ook stelt de digital twin ze in staat om met meerdere programmeurs tegelijk aan één machine te werken.
Raoul van de Laak, engineer bij Hoppenbrouwers en verantwoordelijke voor het HEC, zegt hierover: ”In ons HEC in Udenhout hebben we, in nauwe samenwerking met onze partner XR4Industry, een geavanceerde digital twin ontwikkeld en geïmplementeerd. Deze digital twin simuleert nauwkeurig het industriële proces in het HEC. De studenten in ons HEC hebben deze digital twin gekoppeld aan de PLC, waardoor we onze software konden testen zonder fysieke installatie. Dit heeft ons waardevolle inzichten gegeven en verrassende resultaten opgeleverd die ook in ‘echte’ industriële processen voorkomen.”
Hij vervolgt: “Dankzij XR4Industry hebben we een volledig deterministische, op Unity gebaseerde digital twin kunnen creëren die nauwkeurig het gedrag van rollende knikkers en het afvullen van potjes simuleert. Dit project heeft ons laten zien wat er mogelijk is met digital twins en de complexe fysica achter de potjes en knikkers. Het was een leerzaam en inspirerend project, en we kijken uit naar toekomstige innovaties!” Zoals Raoul al aangeeft is het zeer complex om het gedrag van een knikker nauwkeurig te simuleren in een simulatie die toch deterministisch en real-time is. De software van XR4industry maakt dit mogelijk.
Raoul sluit af: “Dank XR4industry voor de goede en fijne samenwerking; we kijken uit naar meer toekomstige innovaties!” Vanuit XR4 willen wij Raoul en Hoppenbrouwers ook bedanken voor de samenwerking.